Interview Manfred Graven

Een korte kennismaking met Manfred Graven, onze nieuwe hoofdtrainer. We spraken elkaar een aantal weken geleden. Het werd een race tegen de toen nog geldende avondklok, want al snel werd duidelijk dat Manfred urenlang bevlogen over voetbal kan praten.  

Manfred is 41 jaar geleden geboren in Lintelo. Hij woont in Bredevoort en is onlangs voor de derde keer vader geworden. Werkzaam bij een woonboerderij in Miste waar hij jongeren begeleidt. In het verleden werkte Manfred onder andere bij een justitiële inrichting.

Wat kun je vertellen over je eigen voetbalcarrière?

Ik heb in de jeugd van AZSV gevoetbald, dat is mijn club. Onder trainer Laurens Knippenborg debuteerde ik in het eerste elftal. Hij zette me vaak rechtsback terwijl ik liever op het middenveld speelde. Dat was een reden om na twee seizoenen richting Gendringen te vertrekken. Een jaar later klopte SDOUC aan, waar ik zes seizoenen speelde. Een mooie tijd met drie promoties. Uit die periode herinner ik me een bekerwedstrijd tegen Ajax-B die we pas na verlenging wisten te winnen. Ik wilde graag afsluiten bij AZSV en ging terug naar Aalten. Ik woonde inmiddels in Bredevoort en ging op zondag vaak bij die club kijken. Langs de lijn had ik regelmatig commentaar. De voorzitter hoorde dat en belde om te vragen of ik het niet zelf wilde doen. Zo werd ik trainer van Bredevoort. Het duurde maar even of ik voetbalde mee. Drie jaar was ik trainer/speler. We speelden een aantal lastige duels tegen Ajax-B. Ik vond het een stugge ploeg, met Marcel Jansen als absolute uitblinker. Ook Hans Vreemann maakte indruk, wat een beer in de goal was dat zeg. Erg goede keeper. Goaltjesdief Stephan Koch en Bob Marneth zijn me nog bijgebleven. Na Bredevoort heb ik weer een jaar voor AZSV gespeeld, om vervolgens af te sluiten met drie seizoenen Varsseveld. Fysiek was het al iets minder, als laatste man kon ik het prima bijbenen.

En je trainerscarrière?

Mijn spelersloopbaan en trainersloopbaan lopen door elkaar. Al in mijn tijd bij SDOUC trainde ik een jeugdteam. Ik ben met dat team meegegroeid van de C’tjes tot de A junioren. Het was een goede lichting met onder andere Ron Prinsen, Roel Wilbrink en Luuk te Boekhorst, die later naar de Graafschap ging. We speelden in de derde divisie. Met een aantal van deze jongens, die ik jaren getraind had, voetbalde ik later samen in het eerste. Ik heb CIOS (sport opleiding) gedaan. Mijn hoofdvak was tennis, maar ik haalde via school ook mijn trainersdiploma TC3. Bij Bredevoort combineerde ik het trainersvak met voetballen. Nadat ik stopte als voetballer bij Varsseveld ging ik KSV trainen. Ze waren net gepromoveerd naar de vierde klasse toen ik begon. We konden ons handhaven via de nacompetitie, onder andere doordat de gebroeders Wolfshaar hun rentree maakten in het eerste elftal. Daarna VIOS Beltrum. Een gevoelige overstap in die streek, maar ik had het gevoel dat bij Beltrum iets meer mogelijkheden lagen. We promoveerden naar de derde klasse. In mijn derde en laatste seizoen degradeerden we. Momenteel zit ik in mijn tweede seizoen bij Vorden. We spelen tweede klasse.

Van een tweede klasser naar Ajax-B. Voelt dat niet als een stap achteruit?

Nee, bij Vorden besloten we in goed overleg uit elkaar te gaan. Ajax-B belde kort nadat bekend werd dat ik bij Vorden stopte. Ik werd meteen enthousiast van de zeer jonge spelersgroep en de actieve benadering van de club. Jeugd inpassen en met jeugd werken is een sterk punt van me. Ik vind het fijn om weer in de Achterhoek te werken. De Achterhoekse mentaliteit past bij mij. Vorden speelt in de tweede klasse tegen veel onbekende tegenstanders. Door de afstand waren er vaak weinig uitsupporters. De vierde klasse waar Ajax-B in uitkomt is een prachtige klasse. Veel derby’s en wedstrijden in de regio.

Wat zijn je ambities met Ajax-B?

Door corona heb ik de spelers nog niet aan het werk kunnen zien. Het is een erg jonge groep, daar moet rek in zitten. Ik hoop langzaam stappen te kunnen maken en een stabiele vierde klasser te worden.

Wat voor type trainer ben je?

Ik zie graag dat een ploeg het lef heeft om te voetballen. Spelers moeten voor elkaar willen werken en de sterke punten van elkaar te benutten. Mijn ideaalplaatje is 4-3-3, maar ik kijk eerst naar de kwaliteiten in de groep en pas daar de manier van spelen op aan. Wat zijn onze kwaliteiten en hoe kun je een tegenstander daarmee pijn doen? Op donderdag train ik vaak met de wedstrijd van zondag in het achterhoofd. Conditietraining doe ik met voorkeur met de bal. Ik hou van spelers met karakter die ook zelf de verantwoordelijkheid nemen om fit aan de start te verschijnen. Tactiek is belangrijk, maar ik denk dat mensenkennis de belangrijkste kwaliteit van een voetbaltrainer is.

Kijk je veel naar voetbal?

Ja, een favoriete ploeg heb ik niet echt. Ik ben altijd voor de Nederlandse ploegen bij Europees voetbal. En uiteraard voor het Nederlands elftal. De terugkeer van Kuijt bij Feyenoord, met de titel als slotstuk, vond ik een mooi verhaal. Als trainer is Koeman wel een voorbeeld voor mij, net als Julian Nagelsman. Naast voetbal houd ik van skiën en wielrennen. Ik vind veel verschillende sporten leuk om te doen en te volgen op tv.


Official partners
Naast alle bezoekers willen we natuurlijk ook onze official partners bedanken voor de bijdrage die ze elk seizoen doen.
Onze partners